Helena Čermáková veze se světové soutěže titul. Co vyhrála?

Vítězka Miss České republiky 2021 Helena Čermáková slaví úspěch i v zahraničí. Na světové soutěži The Miss Globe, která se konala v Albánii, získala titul Miss Elegance. Jak pohlíží na soutěž zpětně a jak by zhodnotila svůj národním kostým od Anny Tejklové, sdělila v rozhovoru pro Miss ČR

Slyšela jsem, že jsi získala titul Miss Elegance. Jaké jsou tvé pocity?

Ano, získala jsem titul miss Elegance, a to dokonce ještě před samotným vyhlášením prvních míst. Z výsledku jsem naprosto unešená, ale musím říct, že tento titul není jen má zásluha. Podílelo se na něm spoustu návrhářů a mnoha dalších lidí. Díky nim se mohl můj sen stát skutečností. Svému úspěchu mimo jiné vděčím i Miss ČR, která mi dala možnost tak hezky prezentovat naši zemi.

„Program jsme měly velmi nabitý.“

Jaké disciplíny jste tam měly? A na jakou ses nejvíce těšila?

Hlavním tématem byla mini olympiáda. Program byl tedy pestrý, plný sportu a mnoha dalších výzev jako například FacetoFace, kde modelky mohly ukázat své řečnické dovednosti, nebo také Bikini Challenge. Uděloval se také titul Friendship, který dostala dívka s nejvíce kamarády. Nejvíce jsem se ale těšila na sportovní disciplíny, protože se sportu věnuji už od dětství. V Talentshow jsem se například dostala díky aerobiku do TOP 20.

Zaujal mě ten titul Friendship. Jak se hodnotilo, kdo měl nejvíce kamarádů?

U tomto titulu jsme rozhodovaly my s děvčaty. Dostaly jsme každá papírek a měly jsme napsat jméno a stát té dívky, která nám byla sympatická. Následně se pak vyhlašovalo TOP 15 a poté se to snížilo na TOP 5 dívek.

Jak vypadal váš program?

Program jsme měly velmi nabitý. Vyrážely jsme vždy brzo ráno a vracely se pozdě večer. Byly jsme například v albánském muzeu Onufri nebo v malebném městě, které se tuším jmenovalo Appolonie. Nejvíce mě ale zaujala návštěva botanické zahrady, kam jsme si měly dovézt semínko z vlastního státu a zasadit ho tam. Moc se mi to líbilo, přišlo mi to takové hezké. Poslední dny jsme pak ale věnovaly přípravám na finále.

„Chtěla jsem si být jistá, že se dokážu připravit.“

Přesuňme se trochu do minulosti. Jak ses cítila poté, co jsi byla vybrána do světové soutěže The Miss Globe?

Ten den si přesně pamatuji. Jednoho odpoledne mi z čista jasna zazvonil telefon a bylo mi sděleno, že budu v Albánii reprezentovat Českou republiku. Nemohla jsem tomu uvěřit. Nikdy předtím jsem nebyla na světové soutěži, a teď jsem byla vybrána do jedné z těch nejprestižnějších. I když jsem byla z té zprávy unešená, nechala jsem si pár dní na rozmyšlenou. Chtěla jsem si být jistá, že se dokážu připravit na 100 %.

Co na to říkali tvoji rodiče a okolí?

Rodiče jsou na mě velmi pyšní a v modelingu mě aktivně podporují. Také vědí, že ať už přijdu s čímkoliv, tak to mám předem dobře promyšlené, a že výsledek bude určitě stát za to. Podporu dostávám i od svých kamarádů. Obecně se řídím heslem, že pokud chce člověk něco dělat, bez ohledu na to, zda ho okolí chápe nebo nechápe, tak ho podpořím. Protože je to jeho sen, jeho cesta. A někdy stačí opravdu jeden jediný člověk, který dokáže toho druhého svou vírou popostrčit.

Bála se jazykové bariéry?

Je to asi naprosto přirozené. Nikdy předtím jsem nebyla na tři týdny úplně sama v zahraničí. Ale věřila jsem, že se brzy rozkoukám a že si to s holkami užijeme. A tak se i stalo.

„Na návrhu jsem mohla oči nechat.“

Na Miss Globe sis oblékla národní kostým od Anny Tejklové. Jak bys ho zhodnotila?

Z národního kostýmu jsem byla nadšená. Na realizaci jsme měly s Aničkou pouhý měsíc a upřímně jsem na samém počátku ani nedoufala, že to stihneme. Výsledek předčil ale naše očekávání.

Měla jsi nějaký prostor k tvorbě nebo jsi to nenechala celé na ní?

S nápadem vyobrazení „Magické Prahy“ přišla Anička a já jsem na návrhu mohla oči nechat. Celou dobu jsme pak spolu komunikovaly a promýšlely každý detail.

Co se ti na kostýmu nejvíce líbilo?

Nejvíce jsem ocenila jeho detailní propracovanost. Na modelu byly ručně malované hlavy tří lvů, jakožto symbol České republiky. Každý lev zobrazoval jednu část naší země tedy – Čechy, Moravu a Slezsko. Kostým byl dále zdoben šperky na míru od Preciosy a náležel k němu také černý fascinátor na hlavu, který vyráběla modistka Lara Cantalupo.

Měnila bys ho zpětně?

Kostým bych určitě neměnila. Aničku jsem navíc sama oslovila a byla jsem si jistá, že její práce je a bude jedna z nejlepších.